torstai 28. tammikuuta 2016

Tanska vs Suomi vol 1

Mie ajattelin verrata muutamaa asiaa Suomen ja Tanskan välillä, ja ensimmäisenä olisi lääkäri palvelut

Mie tykkään kokata ja suunnittelen jo joku päivä osallistuvani Mastercheffiin! :D Mutta kokkailussa aina sattuu ja tapahtuu, ja miusta tuntuu, että miulle sattuu vielä enemmän kun normaaleille ihmisille! Mie olen polttanut itteni nyt kunnolla jo muutaman kerran viime aikoina.. On tullut öljypalovammoja ja vesipalovammoja ja nyt viimeiseksi poltin itteni uunissa ihan kunnolla.. Eilen menin lääkäriin näyttämään käden jälkeä, mikä on muuten ihan kunnon kokoinen jälki ja niin näkyvällä paikalla että.. Niin ni menin lääkäriin, lääkäripalvelut täällä muuten toimii todella hyvin, ja se oli sellaisessa omakotitalossa, siellä oli kaksi lääkäriä ja yksi hoitaja. Sisustus oli ihanan kodikas ja lääkäreillä oli normaalit vaatteet päällä, eivätkä he olleet ylimielisiä niinkuin Suomessa.. Miulla ei ole ikinä ollut mitään lääkäri pelkoa, mutta voin vain kuvitella, että jos on, niin tuollainen ympäristö varmasti auttaa positiivisesti.

Tanskassa jokaisella on oma lääkäri ja se näkyy sinun kela kortissa. Kela kortissa lukee lääkärin nimi, puhelin numero ja osoite. Esimerkiksi eilen soitin hänelle, hän vastasi heti ja sanoi, että voin tulla tunnin päästä näyttämään kättä. Miusta se toimii paljon paremmin kuin Suomessa!

Olen käynyt sairaalassa, omalla lääkärillä ja hammaslääkärissä, enkä olisi voinut toivoa ihanampia ihmisiä miuta tutkimaan. Sanoin hammaslääkärille, että miuta pelottaa hammaslääkäri käynnit ja inhoan jos joku koskee miun suuhun, ja hän oli niin ihana ja kertoi koko ajan mitä teki, vitsaili ja kysyi, että haluanko jatkaa vai pidetäänkö tauko, ja hän oli vielä iltapäivystävä hammaslääkäri, jolla oli pitkä jono potilaita odottamassa! Mie en muista ikinä olleeni noin ihanalla hammaslääkärillä Suomessa.

Laitos- ja vanhustenhoidossa on ihan samanlaisia ongelmia kuin Suomessakin. Miun ystävä on vastaavana sairaanhoitajana aivovamma kuntoutuskeskuksessa, ja hän on kertonut minkälaisia ongelmia siellä on. Yleisin ongelma on liian vähän työntekijöitä, niin kuin Suomessakin. Suomessa halutaan Tanskan mallia varsinkin vanhustenhoidossa, mitä minä en oikeen ymmärrä, koska olen huomannut, ettei ne asiat ole täällä yhtään sen paremmin kuin Suomessakaan!

Miulla on Suomessa hyviä kokemuksia Heinolan reumasairaalasta ja Lappeenrannan Terveystalosta, mutta todella huonoja kokemuksia terveyskeskuslääkäreistä! Miulla oli puolivuotta luu poikki nilkassa, eikä meidän terveyskeskuslääkäri uskonut miuta ja alkoi jo lopussa tutkimaan miun päätä, että mie kuvittelen miun kivut. Mentiin lopulta yksityiselle, mistä pääsin magneettikuvaukseen ja reumalääkärille ja asiat alkoivat rullata. Miun nilkka jouduttiin operoimaan kolme kertaa ja jouduin käymään tarkastuksissa aika useasti. Miuta hoidettiin Heinolan reumasairaalassa lasten osastolla, josta miulla on vain hyviä muistoja. Vaikka leikkausjutut eivät ole tietty mukavia asioita, siellä oli niin ihana ilmapiiri, hoitajat ja lääkärit ja olen ikuisesti kiitollisia heille hyvästä hoidosta ja siitä, että pystyn kävelemään normaalisti! <3

Jokaisella on sekä hyviä, että huonoja muistoja lääkäreistä, olipa se sitten Suomessa tai missä vaan, mutta miun mielestä Tanskassa on, jos ei paremmat, niin helpommat terveydenhuolto palvelut!

Mistä muista eroista Tanskan ja Suomen välillä te haluaisitte kuulla? :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti